WESPEN & MUGGEN

Alles over de wesp en mug


 

WESPEN

 

De wesp zoals wij die kennen wordt in vaktaal de 'gewone wesp' genoemd, in de volksmond ook wel de limonadewesp of de sociale wesp (omdat ze in groepen leven). De biologische orde is als volgt:

De gewone wesp is dus de wesp die we het meest zien (in de zomer) en waar we dus het meest last van hebben. Er zijn drie typen wespen; de koningin, werksters en mannetjes. Wespen leven 1 jaar, we beginnen met de beschrijving van de cyclus van de wespen in het voorjaar. Rond maart, april zijn er alleen nog koninginnen over, alle andere wespen uit het voorgaande jaar zijn dood. Die koningin is gevuld met bevruchte eitjes (tot wel 50 duizend) en is klaar om een nest te gaan stichten. De wespenkoningin kan overigens niet steken, want ze heeft geen angel. Als u in het voorjaar wespen ziet en u wilt geen wespennest, dan kunt u de koningin dus proberen dood te maken zonder risico op steken. Het werkt goed om de ruimte af te dekken (bv gaten in de muur), als u daar een wespenkoningin in heeft zien verdwijnen.

Rond april periode gaat de koningin op zoek naar een geschikte plek voor een wespennest. Hier legt ze de eitjes. Uit die eitjes komen larven die door de koningin worden gevoed met fijngekauwde insecten (vooral rupsen). Uit de eerste eitjes die uitkomen komen werksters die vanaf dat moment de andere larven gaan voeden. De koningin gaat vanaf dan door met het leggen van nieuwe eitjes. Vanaf dit moment zijn dat bevruchte eitjes (hieruit komen vrouwtjes / werksters) en onbevruchte eitjes (hieruit komen mannetjes).

Enkele vrouwelijke larven krijgen speciale voeding (rijker) waardoor zij uitgroeien tot de nieuwe koninginnen. De -paar- mannetjes zullen die koninginnen bevruchten (voor het volgend jaar), waarna ze zullen sterven. Ondertussen blijven de werksters de nieuwe larven voeden, voornamelijk met fijngekouwde insecten. In het najaar is dat niet meer nodig, want dan zijn er geen nieuwe larven meer, en dan gaan de werksters op "vakantie" en gaan ze zich te goed doen aan limonade, fruit enzovoorts en vallen ze ons lastig.

Bij de eerste nachtvorst gaan alle wespen dood, behalve de koninginnen (gevuld met bevruchte eitjes) die gaan overwinteren om in het voorjaar zelf een nest te gaan stichten.