WESPEN & MUGGEN

Alles over de wesp en mug


 

BESTRIJDEN EN VOORKOMEN VAN WESPEN EN MUGGEN

 

Lees hier hoe u wespen en muggen moet bestrijden en verjagen. Hieronder ook tips hoe u wespen en muggen te lijf moet gaan. Heeft u zelf nog goede tips? Laat het ons weten, dan nemen wij uw aanvullingen op.

 

WESPEN BESTRIJDEN, VERJAGEN & TIPS TEGEN WESPEN

 

Wespen kun je niet verjagen door te slaan. Als je naar wespen gaat slaan zullen ze agressief worden en los je niets op. Om wespen te bestrijden is het belangrijk dat ze niet gelokt worden, hieronder een reeks van tips om wespen te verjagen. Belangrijk is om de bron aan te pakken, ga dus op zoek naar het wespennest en laat dit nest weghalen. Daarmee zijn wespen effectief bestreden en komen er minder.

 

Tips

 

Zelf een wespenval / wespen lokdoos maken

Een plastic fles door midden knippen of zagen en in de onderste helf limonadesiroop of bier doen. Zet vervolgens de bovenste helft omgekeerd op de bodem. Wespen kunnen er zo wel in vliegen (omdat ze op de limonade afkomen), maar ze kunnen niet ontsnappen. Plaats de wespenval / wespen lokdoos ergens aan de zijkant van het terras. De wespen in de val zullen namelijk meer nieuwe wespen aantrekken.

 

 

MUGGEN VOORKOMEN EN BESTRIJDEN & TIPS VOOR MUGGEN

 

Om muggen te bestrijden moet je ten eerste voorkomen dat u veel muggen in de buurt krijgt. Zorg er daarom voor dat er zo min mogelijk plekken zijn waar muggen hun muggeneitjes kunnen leggen waardoor er veel muggen komen. Zo kun je muggen dus voorkomen. Voorkom plekken met stilstaand water, zoals regentonnen, emmers, kleine vijvers, et cetera. Hier zullen de muggen namelijk op afkomen. Dit geldt trouwens ook voor stilstaand water in huis, zoals in de kelder. Heb je toch stilstaand water en wil je dat behouden (denk aan een vijver of waterton), span dan een anti-muggen gaas over dat water om te voorkomen dat muggen er eitjes in leggen.

Het beste zijn muggenbeten te voorkomen door je goed aan te kleden. Kies voor dikke kleding die ook nog lang is (geen korte broeken en korte mouwen dus). Zo kunnen muggen niet prikken. Op witte of lichte kleding kun je de muggen goed zien en ze dan dood slaan. Je hoofd en handen zijn vaak niet bedekt, maar deze zou je in kunnen smeren of spuiten met een anti-muggen middel. Vaak is dit op basis van DEET. Kijk bij een anti muggenmiddel met DEET wat de concentratie DEET is die erin zit. Als je veilig wilt tellen kun je uitgaan van 1 uur bescherming per elke 10% DEET. Dus 30% beschermt 3 uur tegen muggen enzovoorts. Als je lange avonden mugvrij wilt blijven zul je dus soms meerdere keren anti muggen middel moeten aanbrengen. Let wel op, want DEET kan kleding beschadigen. DEET kan niet worden gebruikt door zwangere vrouwen of bij kleine kinderen. Let ook op dat je het anti muggenmiddel niet in je ogen, neus, mond en oren krijgt. Eucalyptusolie werkt ook tegen muggen en kan wel door zwangere vrouwen en kinderen worden gebruikt. Muggen houden niet van eucalyptusolie en zullen huid die is ingesmeerd mijden.


 


Anti-muggenstekker en Anti-muggenlamp

Over de anti-muggenstekkers lopen de ervaringen uiteen. Er bestaan twee soorten stekkers, namelijk stekkers die citroen of citronella-geur versprijden en stekkers die geluid maken om muggen te voorkomen. De werking tegen muggen is bij beide soorten stekkers echter nooit echt aangetoond. Het lastige is natuurlijk ook dat als je een nacht niet wordt gestoken door muggen (moet de anti-mugstekker actief) kan het ook best zijn dat er die nacht gewoon geen muggen waren. Misschien was je zonder muggenstekker ook niet gestoken. Maar onder het motto "baat het niet, dan schaadt het niet" kun je altijd een anti-muggenstekker proberen om muggen te bestrijden. Kijk wel goed op de verpakking of de stekker is goedgekeurd in Europa. Er schijnen in het buitenland (oa Turkije) stekkers verkocht te worden die onveilig zijn en kortsluiting kunnen veroorzaken of stekkers die dampen versprijden die ook schadelijk zijn voor mensen.

De anti-muggenlamp is echter wel aantoonbaar effectief gebleken, tenminste de soort lamp die muggen lokt en doodt. Deze lamp geeft een blauw licht, maar vooral warmte, en als er muggen op afkomen worden deze doodgemaakt door een stroomstoot. Als de lamp aanstaat hoor je af en toe 'geknetter' wat inhoudt dat er weer een mug dood is. Er zijn ook anti-muglampen op de markt die hoge frequenties / geluidsgolven uitzenden. Van dit type lampen is de effectiviteit tegen muggen echter niet aangetoond.

 

Tips tegen muggen

 

Feiten en fabels over bestrijden van muggen